Du är här

Birgittas bok om Bertil, del 1

Vår ambassadör Inga-Lill träffade Birgitta, en av våra cancerkompisar i Skåne.Under sin mans sjukdomstid skrev hon dagbok. Idag är det 5 år sedan Bertil dog och som minne av honom tog hon sina dagboksanteckningar och tryckte upp 10 böcker för att ge till familjen.

Här kommer del 1.

Tack Birgitta!

Bertil var inte sig lik, det tyckte många som kände honom, han var jämt trött satt ofta och var väldigt frånvarande, inte den Bertil som vi känt tidigare  pigg på att promenera, cykla och röra på sig. Om vi haft facit så hade vi kanske kunnat ana att det inte stod rätt till , men sånt tänker man ju inte alltid på. Iallafall för att nämna något avvikande var det när han helt plötsligt bara svimmade av, han hade känt sig lite orolig i magen och illamående, trodde att han ätit något olämpligt men vi hade ju ätit samma mat och jag kände mig inte illamående. Men han svimmade av , kräktes sen kände han sig bättre ,vi var vid det tillfälligt  ute och körde bil, så när vi kom hem så fick han vila och efter en stund var allt som vanligt igen , tyckte vi nog då. Ett annat tillfälle var när han på väg till jobb , han cyklande och blev påkörd av en bil, det blev inga större skador, mer en ett par oroväckande stora blåmärke, men även detta försvann efter en tid och vi noterade kanske inte dessa händelser mer än en vanlig kullkörning med efterföljande stora blåmärke, sånt är ju i och för sig inte så konstigt.Sen fick Bertil plötsligt väldigt ont i sin rygg, han hade visserligen burit ur vinterdäcken från bilen och trodde att han vridit sig så illa att det hade knäppt till och han hade fått ryggskott. Det tog ett par dar innan han kontaktade vårdcentralen, men där fick han bara råd att med sjukgymnastens inrådan göra lite rörelser, men tyvärr blev det bara sämre, tillslut blev han så dålig at han fick krypa ur sängen baklänges och smärtan bara tilltog det blev bara värre och värre till slut bad jag honom att än en gång besöka vårdcentralen och be en läkare titta på hans rygg, under denna tid som han gått till sjukgymnasten gjordes ingen klinisk undersökning därför bad jag honom om inte läkaren kunde göra något mer än bara skriva ut smärtstillande tabletter för det hjälpte ju inte. Han fick en tid jag körde honom dit under tiden han var inne hos läkaren körde jag och hämtade ut fler lite starkare tabletter men jag var nog väldig skeptisk till att bara behandla hans onda rygg med starka tabletter.

Läkaren tog lite prover, och sa att han nästa morgon skulle uppsöka röntgen avdelningen på MAS. Han hade tydligen sett på blodproven som han tagit att något inte stod rätt till, men ville inte berätta det för oss. Nästa morgon körde vi till röntgen tidigt på morgonen, Bertil blev röntgad vid denna tidpunkt kunde han knappt ta sig själv till toaletten utan han fick med stöd av mig hasa sig fram det kändes inte alls bra att hans tillstånd hade försämrats så. Det blev många röntgen plåtar så till sist bad Bertil mig att åka hem och inte vänta på sjukhuset, för han trodde nog att han skulle bli inlagd och jag förstod också, i det skicket han var i skulle han inte klara av att vara hemma, utan nu behövdes det läkarvård jag tog det positivt, kände att detta var bra för både Bertil och för mig, inte lätt att se en person som led så mycket som han gjorde. Jag hann  precis innanför dörrarna när telefonen ringde det var läkaren från vårdcentralen som ringde för att höra om Bertil varit på röntgen, jag blev både förvånad och arg för vad är det som händer, han verkade så lugn och samlad men jag reagerade med att berätta för honom om Bertils många besök på vårdcentralen som inte hade hjälpt honom , och ingen som egentligen hade brytt sig så mycket om varför inte hans ryggont hade tagits mer på allvar, varför ingen läkare hade tittat på honom utan bara en sjukgymnast, han hade ju inte blivit bättre bara sämre. Läkaren försvarade då sjukgymnasten, att så är våra regler vi låter först en sjukgymnast titta på patienten, att sen att hon inte hon kunde veta, om det kunde finnas en "underliggande" sjukdom. Jag svarar honom att denna sjukgymnast nog lekt för mycket doktor jag blev väldigt irriterad på hans sätt att framföra budskapet och avslutade snabbt samtalet. Bertils rygg hade tagit skada och ett par av hans ryggkotor hade  kollapsat och skadorna var så omfattande att han kanske skulle bli förlamad. En operation skulle omedelbart göras men han fick själv bestämma, om det skulle ske på kvällen eller vänta till  imorgon bitti, för då blev det en utvilad läkare som skulle göra ingreppet .Bertil ville vänta till morgon dagen.