Du är här

Birgittas bok om Bertil del 4

Birgitta fortsätter att berätta ...

Torsdag 24 september 2009

Tre månader till julafton, hur ser det ut då, är Bertil frisk kanske börjat jobba igen och krafterna har kommit tillbaka, många frågor, men vilka svar....... ja vi får vänta och hoppas på det bästa. Läkaren hade berättat för oss att efter 3 månader så visar det sig hur resultatet blivit, är det då man kan få visshet om Bertils stamceller varit dugliga, han får kanske ett positivt svar, det som vi alla vill ha reda på så att vardagen kan återgå till det vanliga livet vi hade före Bertils sjukdomsbesked. Körde till Lund på eftermiddagen, solen sken i Lund alltid mycket bättre väder i Lund har jag blivit förvissad om, men regnet hängde tungt i Malmö. Trots att han kände sig lite "down" så gick vi ut en 20 minuter höll oss omkring i sjukhusområdet Bertil tycker om att promenera en liten stund. Vi sitter på hans rum Bertil läser Skånskan och jag sysslar med datorn svårt att komma ut på nätet idag. Jag dricker kaffe men Bertil känner inte alls för kaffe, han äter mycket lite fick ner lite filmjölk och flingor . Bertil ät trött jag kör hem vid 18-tiden. Ringer ett par gånger men eftersom Bertil inte ringer förstår jag att han ät trött.

 

Fredag 25 september2009

Ännu en dag när Bertils immunförsvar står på noll, han mår hyggligt bra, fick lite aptit i morse drack kaffe och åt smörgås, lite sämre uppåt dagen, men ingen feber, inget illamående man kan kanske säga att han har haft det lite tursamt......men man ska inte ropa hej förrän efter helgen,  läkaren sa ju att det efter helgen skulle nog hans immunförsvar gå upp. En till varm och solig dag termometern står 18 grader, tog en lång promenad i parken ner mot Allhelgona kyrkan nu börjar man bli bekant med staden Lund så mycket som vi flanerar runt , läkaren har sagt att Bertil mår bra av att gå på promenad bara vi inte blandar oss med för mycket folk i slutna rum, utan att vi är ute i friska luften. Efter vår promenad slappar vi framför tv datorn har lagt av får inte igång internet men det gör inget nu när jag ändå får besöka honom, vi skaffade datorn eftersom vi trodde att Bertil skulle vara isolerad 1 månad men så blev det ju inte, det känns bra att jag kan tillbringa så mycket tid jag vill med honom, och med en trevlig personal som vi känner så väl, eftersom de flesta känner vi, sen Bertils tid på Mas.

Lördag 26 september 2009

Idag har nog Bertil gått igenom ett helvetes kval. Han ville inte att jag skulle komma, har feber 37,8 inte så mycket feber men Bertil känner sig trött och matt. Han får ringa mig när han orkar och är känner för att prata, det är bäst så, vi vet ju att detta var väntat, nu har det kommit till det stadiet i behandlingens gång, håll ut, det blir snart bättre. Detta kom ju, inte som någon överraskning nu när immunförsvaret låg på noll.

Söndag 27 september2009

Bertil ringde inte förrän halv tio i morse, hade haft en jobbig natt, feber över 39 grader, vill bara ligga och vila, vi bestämmer att han ringer, när han klarar av att prata. Han har säkert sovit 20 timmar och han känner att han har ont i magen, precis vad läkaren talat om för oss, så är hela sjukdoms förloppet, han följer det till punkt och prickar. Slår en signal till honom lite senare på kvällen. Febern har gått ner känner sig ganska så ok framför allt hörs lite piggare i telefonen, jag mår inte heller så bra, när Bertil är så dålig. Kanske vill han ha besök imorgon, det har gått 2 dagar som vi inte har träffats och jag saknar honom så, men enligt läkarna ska det börja " gå upp " (immunförsvaret). Ok vi tar en dag i taget, sakta men säkert följer vi plan enligt schemat de har satt upp för oss.

Måndag 28 september2009

Jag vet inte hur Bertil mår idag, när jag kom dit låg han i sängen hela tiden, visserligen hade han haft besök en stund förre så han var trött men ingen feber idag men han var ändå lite uppgiven kanske tyder det på att han börjar bli lite långtråkigt !!!!!!!!!!!

Ingen aptit det kan man ju förstå  för maten är under all kritik jag smakade på falukorven, som serverades smakade mest som om den legat för länge i frysen, förstår inte varför man inte lägger ner mer resurser på maten som är en så viktig del för tillfrisknandet. Jag vet inte om han ligger och väntar på att febern ska komma igen, ibland för jag den känslan, att han inte kan släppa den känslan som nog går runt i huvudet på honom, det blev nästan som demon i honom så jag fick säga till på skarpen att nu måste vi titta framåt och försöka se det positiva. Jag tror han förstod vad jag menade man blir inte bättre av att tänka negativa saker ,men det är lätt att säga men inte så lätt att ta till sig.Jag börjar tänka på att kanske ta med mat till honom, så han får något nu har det gått flera dagar utan att han ätit något och det är ju inte bra, man måste ju äta för att få kraft att ta sig vidare, man kan ju inte bara leva på näringsvätska ........ även om maten inte smakar så måste man försöka. Han får i fortsättningen lämna önskemål om mat som han gillar så får jag fixa och ta med det går helt utmärkt att ha mat med har frågat personalen  om det går bra att ha egen mat med och de sa att det får man göra det finns ett litet pentry för anhöriga där man kan värma maten i en mikrougn.

Tisdag 29 september2009

Bertil har ingen matlust alls idag, äter inte och dricker dåligt, han är fortfarande "down" hans immunförsvarligger på noll, kanske han har ett par längre dagar än brukligt eftersom han bara fick en påse stamceller.........Idag ligger han när jag kommer han hade besök och hade ätit lite pizza tydligen hade han varit lite för glupsk så det kom upp igen magen var väl inte beredd på sån mat. Han fick näring via dropp eftersom han fortfarande dricker så dåligt och en påse blod eftersom blodvärdet ligger på 85. Jag hade med mig tomatsoppa och ört bröd och efter en liten promenad i i korridoren så fick han i sig en  halv bulle., bra han fick behålla det i magen, hoppas han snart vänder upp och han kan äta och få nya krafter.

Onsdag 30 september2009

Bertil var glad idag hördes redan när han ringde i morse, pigg och full av energi klockan 9 på morgonen. Det har blivit höst nu kyligt i luften, men ändå soligt.  När jag kom upp till Bertil idag på efter middagen studsade han upp från sängen och ville äta med detsamma, soppan från igår stod i kylen och bara väntade på att vi skulle äta upp den. Vi satt i dagrummet och åt och hade en trevlig stund , skönt att sitta och äta  vid ett matbord, gick sen tillbaka till rum 12 avdelning 4 på hematologen i Lund. Vi läste våra tidningar tittade på tv. Bertil fick dropp för han dricker så dåligt trots att han nu börjat äta så dricker han inte så mycket. Idag fick jag sällskap ner mot garaget, Bertil följde mig en bit på vägen, det kändes mycket positivt att han var med mig. Riktigt kallt har det blivit nu träden börjar få sina fina höstfärger. Nu känns det som om vi kan se slutet på en lång resa.

Varma hälsningar

Birgitta