Du är här

Repost:

Sorg, cigaretter, döden, sjukdom, rökning, familj, sol, tumör, cellgifter, hjärna, död, dödlig, sorglig, sjukhus, oro, ilska, hjälplöshet, tomhet, depression, hopp

Jag bad några vänner berätta om vilka ord som dyker upp när de hör ordet "cancer." Detta är ord som dyker upp hos de flesta. Eftersom cancer, är något vi inte har kontroll över. Vi känner hjälplösheten eftersom vi inte kan styra över detta på ett sätt vi är vana vid. 

Många av oss relaterar till sorg och oro, då våra erfarenheter med cancer slutat på ett sätt ingen av oss vill att det ska sluta: Döden. 
Bara ordet skapar ofta en otroligt mörk bild framför våra ögon. Det handlar om rädsla, oro, ilska, skräck för det vi inte har kontroll över. 

Något som jag endast hörde en gång, var hopp. För det är något vi gärna glömmer, eller hur? Vi är medvetna om att cancer är en hemsk och elak sjukdom som tar många. Det vi då glömmer bort bland allt mörker är dock de som faktiskt överlever. 
Kämpare. Styrka. Livet. 

Visste du att..? 

1/3 svenskar insjuknar i cancer. Dock botas mycket mer än hälften med hjälp utav cellgifter/övrig behandling.

Om vi tar dessa 1/3 svenskar som blir diagnostiserade med cancer och delar i 3. Är endast 1 person under 65 år. Detta innebär även att ju friskare du håller din kropp, desto friskare respons får du utav den. 

Cancer är endast ärftlig från 5-10 %

Minst 8/10 fall där personen drabbats av lungcancer är med rökning som bakgrund. Detta innebär att om du är orolig för lungcancer, kan du minska risken radikalt genom att lägga ned cigaretten. Hopp är ingenting vi bör överge. Hopp finns överallt. 

Ta hand om dig själv, både fysiskt och psykiskt. Att det kan kännas som att varenda person blir sjuk i cancer har till stor del att göra med att du oroar dig. Eller att du faktiskt varit nära cancer under en lång tid. Så hur fruktansvärd och orättvis sjukdomen än är, glöm inte hur många det är som faktiskt slår tillbaks mot cancern. 

Caroline.