Unikt forskningsprojekt om anhöriga till cancersjuka

PRESSMEDDELANDE
Nu går startskottet för ett unikt forskningsprojekt med fokus på anhöriga till cancersjuka. Forskningen är ett samarbete mellan Cancerkompisar och Regionalt Cancercentrum Syd och ska under en treårsperiod forska om anhöriga till cancersjuka som är en stor och dold grupp i samhället. Flera studier har visat att cancersjukdom inte bara påverkar den drabbade utan också har stora konsekvenser för närstående.
- Ingen ska behöva bli sjuk av att vara anhörig, men idag är forskning och stöd i princip obefintligt för gruppen anhöriga, trots att det satsas miljarder på cancervården. Som anhörig är man minst lika drabbad och tar ofta på sig rollen som ”projektledaren” under hela cancerresan. En resa som i bästa fall endast tar ett par år, säger Inga-Lill Lellky
Bakom forskningsprojektet står organisationen Cancerkompisar och Regionalt Cancercentrum Syd. Forskningsansvarig är Mef Nilbert, chef för Regionalt Cancercentrum Syd och professor i onkologi vid Lunds universitet. Fokusgrupper och enkäter kommer att genomföras och ambitionen är att de första vetenskapliga artiklarna ska publiceras under våren 2017. I forskningen kommer bland annat samlad data från Cancerkomisar.se att utgöra underlag för att undersöka vilka konsekvenser som anhöriga har drabbats av.
Cancerkompisar, som sitter på en forskningsparken Medicon Village i Lund, startades av Inga-Lill och hennes dotter Alexandra för 2012 efter att Inga-Lill mist sin man i cancer och saknade en organisation som hade fokus på anhöriga till sjuka. En organisation där man kunde finna någon att prata med som är, eller har varit, i samma situation – som förälder, barn, käresta eller syskon till någon som drabbats av cancer. Idag är Cancerkompisar en nationell organisation som redan har matchat och knutit kontakt mellan tusentals anhöriga i samma situation som kan ge varandra stöd, tröst och hopp.
Idag lever nästan 200 000 personer i Sverige med en cancerdiagnos. Kring varje cancersjuk finns det i snitt sex nära anhöriga. Det betyder att över en miljon personer lever med cancer trots att de inte själva är sjuka. Och det tar flera år för en cancerdrabbad att bli friskförklarad. Under tiden står ofta anhöriga vid sidan om med sin oro.
-Cancervården i Sverige kostar omkring 36 miljarder om året. Om inget görs kommer även kostnaderna att öka för de anhöriga som blir sjuka, deras inkomstbortfall och även andra följder. Inte nog att många familjer drabbas av cancer, många far även illa ekonomiskt, säger Inga-Lill Lellky.
Den beräknade budgeten för det första året av forskning uppgår till 420 000 kronor och just nu söker projektet efter pengar för att klara hela forskningsperioden.
För ytterligare information kontakta Inga-Lill Lellky, verksamhetsledare för Cancerkompisar, 0725 604064 eller inga-lill.lellky [at] cancerkompisar.se
Läs mer här Forskning