Du är här

Det inget vet .

Varje gång jag kommer till Agda 85 tittar hon på mig, ler och säger att jag har hela livet framför mig, jag i min unga ålder vet inte vad livet har att vänta mig. Det kommer en dag när jag förlorar mina kära, mitt hjärta brister och barnen blir stora, jag ler och säger - du har säkert rätt, de har du alltid.
Jag berättar aldrig att jag redan förlorat, mitt hjärta har redan gått i tusen bitar, jag har tagit mig upp från det hål jag hamnade i.
Jag har hållit döden i handen i form av pappa, jag har sett han kämpa som någon annan aldrig gjort. Jag födde hans barnbarn som i dag kommer växa upp med minnen jag skapar åt dom, jag har förlorat i ung ålder, cancer är inget vackert sätt att dö på, inget värdigt sätt att förlora på. Agda 85 menar väl när hon pratar, jag är professionell och lämnar mitt privata jag hemma, så vi ler båda två i tron om att jag har livet framför mig.

Jag pratar inte ofta om döden, för folk i min ålder vet inte vad döden gör med folk och i detta Sverige är det tabu ett ämne vi valt att inte prata om, de som egentligen bör pratas om. Det är lättare att byta sida på gatan.
Jag skulle kunna prata i timmar om livet både före och efter döden, hur det tog mig sex dagar innan jag tog mig in i duschen, hur jag avskydde alla som gick till sina jobb på sina normala tider, för de kändes som om pappa aldrig försvunnit eller aldrig existerat .

Du ska kunna skaka av dig ångesten, förlusten, sorgen av att du förlorat din pappa, barnens morfar, du ska själv bära sorgen för två. Förlusten av någon du inte kan prata om, för tiden läker alla sår, så sägs det. Tror ingen tänker på att jag fortfarande tar upp telefonen och ringer för att komma på att döden tog honom, cancern valde att begränsa våran kärlek, våran tid, men han tänkte inte på tiden han lämnar efter sig, sorgen den man aldrig kommer i från, hur mycket du än kämpar.

Så agda 85 får tro att jag inte känt sorg, förlust, för jag är professionell, de är så vi ska fungera, vi skakar av oss de vi måste, vi klistrar på oss de vackraste leende, sminkar bort ringarna under ögonen så inger ser den ångest vi bär på !