Du är här

Ambassadörsbloggen

Visar inlägg inom anhörigtillcancer Podcast vågaprata Forskningsstudie. Visa alla inlägg.

Ny studie - anhöriga och närstående i nuets terror

Cancer påverkar inte bara den som är sjuk. Att tvingas stå bredvid och se på när en människa man bryr sig om lider är oerhört svårt och jobbigt och fullt av frustration. Många gånger känner sig de anhöriga också maktlösa och bortglömda och riskerar att själva bli sjuka av allt för stor stress. Om allt detta och lite till pratar Ulrika Sandén och Fredrik Nilsson om sin pod. Men först, så här började allt:

– Att vara cancersjuk är som att vara projektledare, säger Ulrika Sandén.

Snart kan du söka en universitetskurs i att vara cancersjuk, eller anhörig till en cancersjuk.Det är en helt ny - och förmodligen världsunik -distanskurs vid Lunds universitet - och bakgrunden till kursen hittar man Ulrika Sandéns avhandling. Hon är doktorand i innovationsteknik.

– Kursen har sin start i att jag och en vän blev båda sjuka i cancer. Tillsammans och med närstående tog vi oss igen sjukdomen och tänkte att nu skickar vi en räkning till sjukvården eftersom vi hjälpt varandra genom sjukdomen, berättar hon.

Det blev en kurs som drar igång i höst som har ett brukarperspektiv om hur det är att ha cancer.

Att kursen också vänder sig till anhöriga till en cancersjuk är minst lika viktigt, menar Ulrika Sandén.

– Många närstående mår nästan sämre psykiskt. De har inga befogenheter och får slå sig in i vården.

Kursen är fristående kurs som vänder sig till cancerpatienter, deras närstående men också vårdgivare och har utformats av tre fakulteter; LTH, Socialhögskolan och medicinska fakulteten och vänder sig till patienter, anhöriga och vårdgivare.

Podcast med Fredrik Nilsson & Ulrika Sandén - TILL PODDEN

Radiointervju med Ulrika Sandén TILL INTERVJUN P4

I radiointervjun pratar Ulrika om hur man som anhörig befinner sig i nuets terror. Vi som arbetar på Cancerkompisar håller med! Dagligen berättar cancerkompisar inne på Cancerkompisar.se om sin vardag, om hur man sska orka. Som anhörig/närstående sätts livet på vänt och inget blev som man tänkt sig och vardagen kan kännas tuff. Men inne på Cancerkompisar.se träffar du andra som är i samma situation och här ger man varandra stöd. 

Jag säger stort tack till Ulrika och Fredrik för att de i sin studie även lyfter gruppen anhörig/närstående, en stor och annars dold grupp som sällan ber om stöd för egen del.

Inga-Lill Lellky

Verksamhetsledare, Ambassadör Cancerkompisar

Foto: Ulrika Sandén